Kiedy będąc na wycieczce na terenach zielonych skaleczysz się, możesz poszukać liści babki i po ich lekkim ugnieceniu owinąć nimi ranę. To prosty i do dawna znany sposób na powstrzymanie krwawienia, mający dodatkowo właściwości antyseptyczne.
Dzisiaj chcielibyśmy Wam przedstawić dla odmiany nie kwiatek, ale wydawałoby się, że każdemu dobrze znaną babkę lancetowatą – roślinę, która nie jest zbyt wymagająca. Dostosowuje się do różnych warunków i spotkać ją można na niemal każdej łące. Z racji jej wytrzymałości już w starożytnym Egipcie stosowana była na ukąszenia węży i skorpionów. Około 3000 lat p.n.e. Chińczycy używali jej nasiona jako środek wykrztuśny, moczopędny oraz pomagający przy bezpłodności. Rzymianie i Grecy stosowali ją jako panaceum na wiele chorób, np. na czerwonkę. Później odkryto jej właściwości przeciwkrwotoczne np. przy leczeniu gruźlicy czy krwotoków w okolicach jamy brzusznej. W XVIII wieku była stosowana przy obfitych miesiączkach. W czasach nowożytnych babkę lancetowatą wykorzystywano jako odtrutkę. Leczono nią również malarię i robaczycę. W tradycji ludowej napar z babki lancetowatej miał przeciwdziałać złym czarom, przede wszystkim działaniu napoju miłosnego. Wykorzystywano ją też do leczenia zapalenia spojówek i innych chorób oczu.
Napar z liści babki lancetowatej można przygotować samemu w domu. Liście zebrane latem należy ususzyć, zalać szklanką wrzątku i gotować przez 5 minut. Przecedzony, chłodny napar doskonale nadaje się dla zdrowia dróg oddechowych. Ma działanie antybakteryjne. Odwar można też wykorzystać do płukania włosów. Działa kojąco na podrażnioną skórę i świetnie radzi sobie z łupieżem. W aptekach dostępne są syropy z babki lancetowatej, które bardzo dobrym lekarstwem na kaszel mokry. Większość lekarstw jest dostępna na receptę, jednak syrop można też wykonać samemu w domu. Nada się na kaszel i przy przeziębieniu. Dobrze radzi sobie z kaszlem palacza. Samo wykonanie jest bardzo proste. Liście zalane wodą gotujemy w garnku dodając ok pół kilograma cukru. Trzeba pamiętać, że syrop musi być słodki. W przeciwnym razie nie będzie dało się go wypić. Całą mieszankę należy często mieszać i uzbroić się w cierpliwość, gdyż syrop musi długo się gotować by zgęstniał. Na koniec należy wszystko przecedzić i rozlać do słoików. Warto zastosować podczas pierwszych objawów przeziębienia i grypy. Sprawdzi się doskonale. Poza działaniami wewnętrznymi napar z babki lancetowatej może pomóc nam w polepszeniu kondycji skóry. Świetnie sprawdza się przy kuracji antytrądzikowej, gdyż nie powoduje żadnych podrażnień. Ma działanie antybakteryjne. Mimo tych wszystkich, niezliczonych właściwości babki lancetowatej musimy pamiętać, że nie jest ona dobra dla każdego. Powinny jej unikać kobiety w ciąży i dzieci do 12 roku życia.
Babka lancetowata jest rośliną, która znajduje zastosowanie w kuchni. Posiekane, świeże liście można dodawać do sałatek. Doskonale komponują się z miętą oraz z mniszkiem. Ponadto świetnie współgrają z białym serem oraz zupami jarzynowymi. W wielu regionach Europy liście babki gotuje się jak kapustę. Z kolei jej nasionami, przypominającymi w smaku siemię lniane, można wzbogacać wypieki – ciastka, bułki oraz chleb
.