Kolory ziemi to paleta barw kojarzona z ekologią i naturą. Nie trudno się domyślić, że znajdziemy sporo roślin, które pomogą nam w farbowaniu wełny na takie kolory. Piękny brąz uzyskujemy z zielonych łupin orzecha włoskiego – taką płukanką kiedyś przyciemniano włosy. Zapewne każdy też spotkał się z barwieniem jajek na Wielkanoc w łupinach cebuli i wełnę można również barwić w ten sposób, może nie jest to składnik bardzo rekonstruktorski, ale za to naturalny i zawsze pod ręką .
Barwniki farbujące na kolor brunatny
Borówka – czarna jagoda (Vaccinium Martillus). Jagody.
Brzoza (Betula alba). Kora.
Cebula (Allium cepa). Łupiny
Chmiel (Humulus lupulus). Łodygi, szyszki
Czeremcha (Prunus padus), śliwa tarnina (Prunus spinosa). Kora.
Dąb (Ouercus robur). Kora, żołędzie, galasy.
Glistnik jaskółcze ziele (Chelidonium majus). Ziele, korzeń.
Jabłoń (Malus domestica). Liscie, kora.
Jałowiec (Juniperus communis). Jagody.
Jarzębina (Sorbus aucuparia). Kora.
Jodła (Picea abies). Opadłe szyszki zamknięte i soczyste.
Kawa (Coffea). Ziarna.
Lawenda (Lavandula). Liście.
Leszczyna pospolita (Corylus avellana). Liscie.
Modrzew (Pinus larix). Opadnięte szpilki.
Naroślą różnych roślin (Valonea). Narośla, porośnięcia.
Olcha (Alnus incana i AL glutinosa). Kora.
Orzech włoski (Juglans regia) Zielone łupiny, świeże korzenie, świeże kotki, świeże i suszone liście
Osika topola (Popuius tremula). Kora.
Porosty jesionowe (Ramalina Ftraxinea), mączne (Ramalina tarinacea) i na konarach (Ramalina iarinacea, R. polinaria). Całe porosty (odnożyce).
Porosty kluczowe pruszące (Parmelia conspersa), pęcherzowate (Parmelia physodes) i na kamieniach (Parmelia saxatilis). Całe porosty.
Porosty tarczowe, szare (Cetraria glauca), mech islandzki (Cetraria islandica, Stocta pulmonaria).
Szakłak (Rhamnus Irangula). Kora.
Szczaw (Rumex). Łodygi.
Topola biała (Populus alba). Liście.
Wierzba (Salix pentandra). Kora.