STOKROTKA

„Gdzie strumyk płynie z wolna,
Rozsiewa zioła maj,
Stokrotka rosła polna
A nad nią szumiał gaj.”
Większość z nas zna zapewne tą piosenkę Edward Fiszer.
Pierwszą rośliną, o której chcemy wspomnieć jest STOKROTKA, będąca zwiastunem wiosny. Gdy tylko pojawią się pierwsze wiosenne promienie słońca można ją spotkać w ogrodach i na trawnikach. To one pierwsze dekorują sobą łąki i zanęcają nieśmiało pierwsze owady. Nie każdy wie, że stokrotki są jadalne. Można dodać je do kanapek lub sałatki. Mają podobno delikatny i przyjemny smak. Stokrotki jako zioła mają wiele właściwości leczniczych. Napar z nich pomaga przy zaparciach, zapalnych stanach układu moczowego oraz zaburzeniach trawiennych. Można też stosować taki napar zewnętrznie. Wtedy pomoże on nam przy gojeniu się ran i owrzodzeń. Ma bardzo łagodzące działanie dla skóry o czym wiedziały nasze babki.