Niebieski to kolor zdecydowanie skomplikowany do uzyskania. W większości przypadków wymaga fermentacji i ścisłego trzymania się przepisów, których nie będziemy tu zamieszczać, bo w zależności od konkretnego “barwnika” są one różne. Ponieważ indygo nie rozpuszcza się w wodzie, to tradycyjny sposób (gotujemy i barwimy) tu nie zadziała. Możemy indygo uzyskane z indygowca barwierskiego kupić (najlepiej w zestawie z instrukcją do kadzi indygo), możemy tez zająć się uprawą urzetu i przy pomocy przepisu i kilku substancji pomocniczych farbować bez starodawnej procedury zawierającej jego kilkutygodniową fermentację w urynie.
Barwniki farbujące na kolor niebieski lub fioletowy
Borówka – czarna jagoda (Vaccinium Myrtilius). Jagody.
Czarcikęs (Scobiosa succisa). Liście, przez fermentację.
Czarny bez (Sambucus Ebulus, S. nigra). Jagody,
Indygowiec barwierski (Indigofera tincoria). Liście, przez fermantację.
Ligustr (Ligustrum vuigare). Jagody.
Marzanna (Isalis tinctoria). Liście, przez fermentację.
Tarnina (Prunus spinosa). Owoce
Urzet barwierski (Isatis tinctoria). Liście, przez fermentację.
Na zdjęciach farbowanie urzetem, któremu przyglądaliśmy się w Wiosce Gotów w Masłomeczu